I år räknar Swesam ner dagarna till jul tillsammans med Kahls te- och kaffekalender. En lyxiga och stämningsfulla kalender med kaffe från hela världen. Med smakupplevelser gjorda för att drömma sig bort, då pandemin har begränsat mycket av nutidens resor och där exotiska destinationer nästan blivit ett minne blott.  

Uppdraget kommer från samarbetspartnern Kahls Kaffe och tillhör Swesams större projekt. Jobbet kräver mycket logistik och personal. Arbetsuppgifterna innefattar allt från plock och packning av kaffepåsar, vikning och förpackning av kalenderaskar, samt etikettering.

I år är det extra viktigt att förhöja julkänslan till så många människor som möjligt. 2020 är och har varit ett extremt krävande år, inte minst sagt för oss som företag. Många har blivit permitterade, uppsagda eller sjuka. Vissa har till och med förlorat närstående. Därför är det så viktigt att sprida extra julglädje bland all oro och sorg, säger Pontus Kåmark, delägare Swesam.

Premiären för te-och kaffekalendern inleds idag. I landet uppmanas man att inte handla i butiker om det inte går att undvika trängsel. Som ett alternativ säljer många butiker adventskalendrar online och inte bara i fysisk butik.

Vi har inte upplevt någon större skillnad vad det gäller vår produktion trots restriktionerna kring julhandeln, tvärtom. Vi har fått mer att göra och flera beställningar att gå igenom. Det visar självklart det förtroende och styrka som vår verksamhet har. Inte minst styrkan hos våra medarbetare, där vi har möjlighet att matcha en stor variation av talanger och förmågor. Det märks att de som jobbar här är både stolta och glada över sitt arbete, och det blir extra viktigt och speciellt under ansträngande tider som dessa, säger Pontus Kåmark.


På Kahls facebook och Youtube-sida kan man följa resan när de provar te och kaffe i årets kalender. En påse om dagen i 24 dagar med start 1 december.

 

 

Carrinet återanvändningsbara “Veggio “ frukt- och gröntpåsar sparar tusentals ton engångsplast varje år. Sedan början av 2017 sköter Swesams medarbetare en del av förpackningen för Carrinets veggio påsar.

 

Vi är jättenöjda för den uppskattning Carrinett visar våra medarbetare. Vi är även stolta av att vi kan bidra till ett företag som gör en så omfattande miljötjänst, säger Simon Zimonzon, VD och produktionsansvarig för Swesam.

Uppdrag:
Att stödja Carrinets ordinarie produktion och personal med lagerplats, montering och förpackning av veggio påsar, samt utskick av transport.

Swesams medarbetare har hittills hjälpt till att packa 140 000 antal påsar sedan starten 2017.

– För oss på Swesam är det självklart att göra det vi kan för att bidra till ett hållbart Sverige. Vi kommer därför att fortsätta stötta Carrinet i kampen om att få fler konsumenter att använda sig av återanvändbara påsar, säger Simon Zimonzon.

Arbetsförmedlingen är en viktig samarbetspartner för Swesam. Samarbetet riktar sig mot personer med olika former av funktionsvariationer. De människor som står längst ifrån arbetsmarknaden. Ambition är att skapa ett meningsfullt arbete till så många människor som möjligt runt om i landet. 

År 2017 startade Swesam sitt uppdrag. Idag är Swesam är ett utvecklingsföretag som erbjuder jobb till människor med olika typer av funktionsvariation. Deras medarbetare är kompetenta och yrkeskunniga från varierande etniska och kulturella bakgrunder samt olika åldrar och kön.

Arbetsmöjlighet hos Swesam

Samarbetets ambition att ge personer med svårigheter en möjlighet att gå från utanförskapet till en arbetsmöjlighet på Swesam. Genom gemensam planering, där kandidaten deltar, fastställs kraven för uppdraget och hur man på bästa sätt tar kandidatens kompetenser till vara.

Flertal människor i Sverige väntar på att få chansen in på arbetsmarknaden. Exempelvis finns det ca 800 lönebidrags berättigade personer bara i Frölunda. Vi hoppas att samarbetet mellan Swesam och Arbetsförmedling ska utöka möjligheten för fler människor med någon form av funktionsvariation att kunna arbetsträna, praktisera eller jobba hos oss, säger Simon Zimonzon, VD för Swesam.

 

“Vår verksamhet är en del i att skapa sysselsättning för personer med behov.”

Ett par avgörande faktorer för att samarbetet har vuxit sig starkare fram grundar sig på ett regeringsbeslut där Samhall inte längre får äga eller hyra sina egna produktionslokaler. Nu ska all personal från Samhall ut på fältet till kunder.

Vi stödjer Samhalls nya strategi. Samtidigt ser vi att vår verksamhet är en del i att skapa sysselsättning för personer med behov. Det finns människor med långvariga ibland bestående problem som helt enkelt bara vill ha ett arbete att gå till. Trygghet, fasta arbetstider och raster, professionell arbetsledning, arbetskompisar man känner igen, jobb man klarar av och kan göra i sin takt. Detta är många gånger oerhört viktigt för våra arbetstagare iallafall till en början, avslutar Simon Zimonzon.

 

Swesam vill hjälpa fler

Förutom samarbetet med Arbetsförmedlingen har Swesam inlett partnerskap med samtliga förmedlingar i Göteborg. Bland annat med Socialtjänsten, SIA (Stöd i arbetslivet), Samhall och Göteborgs stadsmission. Swesam hoppas med dessa samarbeten erbjuda förstärkt arbetsträning samt arbetsträningsplatser och praktikplatser till de medarbetare som behöver detta.

Swesam vill göra ännu mer för att förbättra tillvaron hos människor med funktionsvariationer som  drabbats hårt sedan Corona-viruset kom till Sverige.

För många medarbetare med någon form av funktionsvariation är arbetsplatsen en central punkt för deras sociala umgänge. På grund av myndigheternas restriktioner har många av dessa arbetsplatser stängts för att minska spridningen av coronavirus. Idag ser man stora och tydliga problem där en stor grupp människor som redan från början haft det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, nu blir allt mer isolerade i sina hem på grund av stängda verksamheter.

I en ny undersökning  fastställd av FUB, en förening för personer med intellektuell funktionsnedsättning, så riskerar den ökade ensamheten leda till psykisk ohälsa. 

Pontus Kåmark anser att detta är ett allvarligt samhällsproblem.

Pontus Kåmark är delägare i Swesam, ett utvecklingsföretag vars huvudsakliga syfte är att skapa arbetsmöjligheter till människor med funktionsvariation.

 – Vi tror att en första åtgärd för att lösa den försämrade tillvaron är att fler företag ansluter sig till ett samarbete med sociala företag som Swesam och Samhall. Tillsammans kan vi då skapa fler arbeten samtidigt som vi bryter utanförskapet. Vi på Swesam  har arbetskraft och flexibilitet att utföra kvalitetssäkrade arbetsuppdrag i våra egna produktionslokaler eller på plats hos kund. Vi är ett bättre alternativ till traditionella bemanningslösningar. Genom att bli samarbetspartner kan företagen både minska sin egen kostnad, spara på samhällets resurser, och samtidigt öka välbefinnandet för människorna som behöver hjälp, säger Pontus Kåmark.

Sedan fyra år tillbaka har Swesam bland annat haft ett aktivt samarbete med Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten och Samhall. Nyligen inledde även Göteborgs Stadsmission ett samarbete med företaget.

Målet för det sociala företaget är nu att nå ut till fler företag i kampen mot utanförskapet och sätta en ny trend på arbetsmarknaden för denna grupp.

 

 

Pontus Kåmark, VD för Swesam, är vald till årets eldsjäl. Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Galan var den 9 oktober 2018 på Västsvenska Handelskammaren.

I år är Visa vägen-priset uppdelat på nio regioner med en Årets arbetsgivare och en Årets eldsjäl i varje region. I varje region hålls en prisutdelning där vinnaren får ta emot priset. Med på Visa vägen-turnén reser bland andra Jan Scherman, ordförande i Visa vägen-juryn, Monica Lingegård, VD på Samhall, och Peter Jihde, som leder och modererar prisutdelningarna.

 

 

Fotbollsprofilen Pontus Kåmark är VD på Swesam, ett nystartat utvecklingsbolag vars affärsidé är att erbjuda jobb till människor med någon form av funktionsvariation. Jobben utförs antingen ute hos kund eller i den egna centralverkstaden. Tjänster som erbjuds är bl a legoarbeten som etikettering och inplastning samt olika former av produktionsjobb.

Många gånger talar man om de här människorna som de svaga i samhället. Vi väljer istället att se styrkor där andra ser svagheter. Det som ofta anses vara ostimulerande och enformiga arbetsuppgifter finner många av våra arbetstagare glädje och trygghet i. Vi tror på de här människorna och vi vet att med rätt förutsättningar kan alla göra ett utmärkt jobb, säger Pontus Kåmark.

Centralverkstaden i Sisjön i Göteborg erbjuder en trygg arbetsmiljö och alla arbetsuppgifter anpassas efter varje arbetstagares förmåga och kompetens. Vårt mål är att skapa fler jobb som gör skillnad för alla: Kunden, samhället och arbetstagaren. Det finns människor med långvariga, ibland bestående problem, som helt enkelt bara vill ha ett tryggt arbete att gå till. Det kan vi nu erbjuda. Samtidigt får vi effektiva tjänster utförda av människor som både är oerhört lojala och produktiva.